Alles kan op alle taalniveaus!

Van gewonemensenjargon naar gemeentejargon naar juristenjargon

Kijk, nog een voorbeeld. Van gewonemensenjargon naar gemeentejargon naar juristenjargon. Allemaal dezelfde inhoud, nét wat anders verwoord. Leuk toch?

Voor het gewonemensenjargon (B1)

zet ik meestal stiekem mijn overbuurvrouw op het hoekje van mijn bureau. Ze is 75 en helpt mij, behalve hiermee, ook nog wekelijks met de schoonmaak van mijn huis. Ik lees haar dan eens voor wat ik heb geschreven. Zie ik haar bedenkelijk kijken, of moet ik het nog een keer, en dan wat langzamer, voorlezen, dan moet ik nog even verder broeden op dit jargon.

Voor het gemeentejargon (C1)

zet ik graag even een bureau van de sociaaldomeinconsulenten in mijn kantoor. Mét klant. Ik trek een consulentengezicht en dan lees ik de regels van de Participatiewet hardop voor. Handig hoor, als je die dan maar één keer hoeft te lezen en ze meteen snapt. Mijn klant heeft dan vaak ook niet veel uitleg meer nodig.

Voor het juridistenjargon (C2)

Tja, juristenjargon houd ik liefst helemaal intact. Want voor juristen is dat waarschijnlijk toch het begrijpelijkst. Dat werd me duidelijk, toen ik eens de toga van een rechter uitprobeerde.

Volg op 22 mei een open training Begrijpelijk schrijven!

Gewoon de training Begrijpelijke brieven en e-mails schrijven, die ik al zo vaak incompany gegeven heb. Die kun je nu ook bij mij in Ede volgen!

Meld je aan via karin@castecom.nl of 06 4025 2027.

De precieze plek in Ede hoor je nog. Er is plaats voor 8 deelnemers. We starten op 22 mei om 9.30 uur, en gaan door tot uiterlijk 15:00 uur. Kosten: € 275,00 p.p.

Wat leer je in die training?

  • Je leert schrijven op taalniveau B1. Dus eenvoudige, concrete woorden en korte, actieve zinnen. Met tips en tools erbij.
  • En je leert wat dat is, taalniveau B1. En de andere taalniveaus.
  • En je leert hoe je je lezer positief stemt, dat is handig bij bijvoorbeeld klachtenbehandeling.
  • Je krijgt tips om te zorgen dat je lezer zich persoonlijk aangesproken en gezien voelt. En hoe dit bijdraagt aan de begrijpelijkheid.
  • En tips om de informatie in je brief zo te structureren, dat je lezer aangehaakt blijft.      

22 mei dus. Je bent van harte welkom!