Lifescience, maar dan simpel

lifescience (2)
Uit: Lifescience

De prachtigste kennis zit ‘m voor mij in de  lifesciences: natuur, voeding,  geneeskunde, maar ook psychologie en spiritualiteit. Wetenschappen die meer en meer ontdekken over leven. Dat heerlijke leven, dat mysterie waarvan niemand werkelijk snapt hoe dat kan bestaan.

Wat weet ik nou helemaal?
Niet dat ik mijzelf nou heel conciëntieus op de hoogte houd van alle nieuwe vindingen, maar zo hier en daar hoor ik nogal eens wat. Met een echtgenoot in het onderzoek bij de Wageningen Universiteit zit ik tamelijk dicht bij het vuur. En met driekwart opleiding tot Botanisch Analist (HALO) heb ik toch een goede basis om nieuwe vindingen minstens in grote lijnen te kunnen plaatsen.

Wijsheid en ontwikkeling
Mijn vroegste ervaringen met dat soort kennis vergaren stammen uit de Margriet (ja, echt waar!) en het NRC. En later was er ook de Kijk. Dat waren de bladen thuis in mijn jeugd. Heerlijk om, opgekruld in een hoekje, al dat interessants te lezen,  te doorgronden, overpeinzen en dan ook vanzelf toe te passen in het dagelijkse bestaan. En er voorzichtig met anderen over te sparren (of hoe noemde ik dat toen…?). Een gevoel van wijsheid en van ontwikkeling – zo stond ik stevig gefundeerd in mijn overtuigingen.

Nog steeds vind ik elke nieuwe ontwikkeling opnieuw onweerstaanbaar boeiend. En hoewel ik er nog steeds niet echt naar op zoek ga, is elk bericht daarover voor mij een cadeau.

Heldere verhalen voor gewone mensen
Wat is er dan leuker, mooier, bevredigender dan nieuwe wetenschappelijke  vondsten onder ogen te krijgen en uit te pluizen tot ik het volledig begrijp. En dan het hele verhaal uitschrijven in B1/B2, het taalniveau dat 80% van de Nederlanders goed kan lezen. Helder en boeiend. Zodat deze mateloos interessante materie ook beschikbaar komt voor Jan en Alleman. Zodat iedereen profijt heeft van de wetenschap. Dat moet toch voldoening geven aan de wetenschappers! En een cadeau zijn voor de niet-wetenschappers.

Mijn mes snijdt aan drie kanten!
Dat is  wat ik bied: Die prachtige kennis van het kleine elitaire wetenschappelijke deel van de bevolking breed verspreiden over de rest van de mensen. Want die willen dat ook graag weten. En snappen. Zo dien ik zowel wetenschappers als niet-wetenschappers.

Én – ook niet onbelangrijk – ik dien mijzelf: door mij te voeden met die mateloos interessante kennis en die uit te pluizen voor een prachtig helder verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *