Over mij

Castecom & geelSinds 2013 ben ik freelance communicatieadviseur. En geleidelijk  gepassioneerd specialist begrijpelijke tekst geworden. Specialist jip-en-janneketaal. Zeg maar ‘klare taal’. Komt allemaal neer op tekst voor taalniveau B1. En soms taalniveau A2, nóg eenvoudiger.

Waarom nou juist jip-en-janneketaal, of taalniveau B1 dus? Nou ja, het is gewoon prachtig taalgebruik. Kort, concreet, krachtig. Weinig gevoelig voor taalfouten en foute zinsconstructies. Daardoor krijgen interpretatiefouten ook maar weinig kans.

Dat maakt jip-en janneketaal effectief én efficiënt.

Dus help ik iedereen bij wie zijn vakjargon in de weg zit, zijn informatie uit te leggen in jip-en-janneketaal. Zodat mensen die geen verstand hebben van dat vak, het begrijpen. En dan gaat het lang niet alleen om mensen die meer praktisch zijn opgeleid. Ook mensen met een theoretische of intellectuele opleiding hebben voorkeur voor jip-en-janneketaal, als het niet om hun eigen vak gaat. Blijkt uit onderzoek!

— In revisie—

Niet iedereen is nu eenmaal hetzelfde opgeleid. Toch willen (of moeten) ook mensen met een meer praktische opleiding weleens iets lezen. Zijn ook weleens geïnteresseerd. Het kan ongelooflijk autoritair, soms zelfs intimiderend, overkomen als het  taalniveau te moeilijk is. En dan gaan mensen lacherig en schamper over je doen. Nemen je eigenlijk niet zo serieus. Geeft in het ergste geval zelfs irritaties.  Allemaal niet handig.

Met eenvoudig Nederlands, of taalniveau B1 heb je dat nauwelijks. 80% van de Nederlanders leest zulke tekst gemakkelijk weg. Nogal een verschil met het gebruikelijke taalniveau C1 dat de meeste publieke organisaties in tekst hanteert. Hooguit 20% leest dat echt gemakkelijk weg. De rest moet heel veel moeite doen. Of snapt het gewoon niet.

Trouwens – ook zeer taalvaardige mensen waarderen, zo blijkt uit onderzoeken, tekst in eenvoudig Nederlands een stuk hoger dan hun geliefde C1. Logisch, het leest lekker vlot, is concreet en krachtig. Scheelt ook hen een hoop tijd.

Hoe kwam ik aan die passie?

Het lijkt allemaal heel toevallig zo te zijn gekomen. Toch is dat niet het geval. Zo simpel mogelijk uitleggen van ingewikkelde dingen vond ik als kind al een heerlijke uitdaging. En ik had een prachtig klein zusje om dat op uit te baten.  

In 2013 kreeg ik de kans om dat ook specifiek en professioneel te doen. Inmiddels de opleiding hbo Communicatie bij het NCOI afgerond hebbende en zoekende naar een baan, kreeg ik de opdracht brieven herschrijven van de gemeente Ede. Het waren er ruim 1000. En met het resultaat bleek men toen heel tevreden. Zelfs de juristen.

Dus zo is het begonnen.

En daarvoor?

  • Volgde ik een paar jaar Hogere Agrarische laboratoriumopleiding (HALO-botanisch, Stova) in Wageningen
  • Werd ik RPG-III-programmeur op het IBM Systeem 38. Zes jaar en twee kinderen verder vond ik het beter om die baan op te zeggen. 
  • Deed ik de training voor consulente (contactpersoon) bij de vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Negen jaar lang informeerde en begeleidde ik heel gedreven zwangere en pasbevallen vrouwen die borstvoeding wilden geven.
  • Werkte ik bij de Biologische Eetwinkel Estafette (tegenwoordig Odin), onder andere in Ede.

Thuis

Thuis heb ik een fijne partner: Jean-Marie Michielsen.
We hebben vier kinderen. De jongste is alweer 21! Allemaal volwassen dus.

Wil je nog meer weten? Kijk dan op mijn linkedinprofiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *