Referenties

Castecom & geelJosine Groen, Senior communicatieadviseur
gemeente Doesburg

(11-10-2018)

Ik heb Karin ingehuurd voor het herschrijven van beschikkingen en voor onder meer een presentatie over B1. Karin stelt zich bescheiden op en heeft oog voor organisatieperikelen. Maar ze staat voor haar vak en gaat een discussie niet uit de weg. Zij heeft er aan bijgedragen dat ik zelf enthousiast ben geworden voor het schrijven van B1-teksten.

 


Castecom & geelmr. Sacha Brakel, Senior vakredacteur Participatiewet / juridisch adviseur bij Schulinck a Wolters Kluwer Business.

(2-11-2018)

Karin is ingehuurd om informatie over de Participatiewet van ons product Antwoord op Bijstand toegankelijker te maken. Dit digitale product is vooral bedoeld voor mensen die een beroep willen doen op (bijzondere) bijstand. De door Karin herschreven teksten zijn prettig leesbaar, helder en correct.

Karin heeft niet alleen goed herschreven teksten opgeleverd. Ze heeft de redactie van Schulinck ook bewust gemaakt van het eigen taalgebruik. Hierdoor zijn wij kritischer gaan kijken naar de teksten die wij schrijven voor professionals. We proberen nu te voorkomen dat we onnodig lange en moeilijke zinnen maken. Ook proberen we zoveel mogelijk vakjargon te vermijden.

Samenwerken met Karin is uitermate prettig. Dit komt vooral door haar nieuwsgierigheid. Alvorens teksten toegankelijker te maken wil ze de inhoud begrijpen. Ze stelde net zo lang vragen totdat ze onze informatie op de juiste wijze naar B-1 niveau kon vertalen. Dit leverde juridisch correcte toegankelijke teksten op.

Als ik daarvoor de beslissingsbevoegdheid had zou ik haar zeker vaker inschakelen. Niet alleen voor onze Antwoord-op-producten, maar ook voor onze Grip-op-producten voor professionals. Als er iemand een tekstschrijver nodig heeft zal ik Karin zeker aanbevelen.

 


 

Castecom & geelmr. Lance Op Den Camp, eindredacteur Participatiewet / juridisch adviseur bij Schulinck a Wolters Kluwer Business.

(11-10-2018)

Karin is ingehuurd om Schulinck te ondersteunen met het op B1-niveau schrijven van juridische teksten in ons product Antwoord op. Het betrof teksten over de Participatiewet voor lezers die niet op een professionele basis in aanraking komen met de bijstand.

Karin heeft mij en mijn teamgenoten ervan bewust gemaakt dat juridische teksten op B1-niveau geschreven kunnen worden en hoe je dat kan aanpakken. Onder meer door jezelf steeds af te vragen of het gebruiken van jargon of een juridische term wel echt nodig is.

Prettig in de samenwerking vond ik dat Karin steeds kritische vragen en opmerkingen plaatst, de teksten echt wil begrijpen en in nauwe samenwerking heeft geschaafd aan onze juridische teksten. Dit was een erg leerzaam traject.

 


 

Castecom & geelHarold Anneveld, Senioren Dienstverlening Anneveld, Bennekom

(2-1-2016)

  • Waarom en waarvoor huurde je mij in? Ik ben bezig met het opstarten van mijn eigen bedrijf en ontwikkel hiervoor een folder. In een gesprek met Karin kwam dit ten sprake en hieruit volgde dat Karin mijn teksten heeft nagekeken, beargumenteerd en eventueel heeft gecorrigeerd.
  • Wat heb ik opgeleverd? En wat vond je van het resultaat? De reactie was snel en correct een fijne communicatie, hieruit is gekomen dat mijn folder nu nog beter is geworden dan dat hij al was.
  • Wat vond je prettig in de samenwerking met mij? Ik vond het prettig om met jouw te werken, omdat de communicatie vlot verliep, en dat jij duidelijk was in je argumenten ter verbetering.
  • Zou je mij nog een keer inschakelen als dat aan de orde is? Ik zou je graag nog een keer inschakelen als dit aan de orde is.
  • Zou je mij aanbevelen bij anderen? Ik beveel Karin zeker aan, dit mede doordat ik je een fijn persoon vind om mee te werken en te communiceren, een prettige samenwerking.

 


 

Castecom & geelEric Tiggeler – Taalcentrum VU, Amsterdam 

(14-7-2016)

Je e-mail maakte ons wel nieuwsgierig;
Daarom heb ik goed gekeken naar je voorbeelden die je in de mail opnam en meestuurde, en naar de voorbeelden op je website. Die smaken naar meer; we zouden je met een gerust hart inzetten voor dit soort redactieopdrachten.

 


 

Castecom & geelAstrid Andringa – Gemeente Zutphen

(19-2-2016)

 

Ik beveel Karin van harte aan.  Ze is een prettig persoon om mee samen te werken. Ze denkt met je mee en kan theorie snel omzetten in praktische hulpmiddelen. Ze is erg goed in het omzetten van ingewikkelde taal naar eenvoudige en heldere taal. Je zult je verbazen hoe verfrissend heldere taal is!

We willen dat onze ambtenaren goede brieven kunnen schrijven. En ‘goed’ is voor ons: ‘voor de ontvanger begrijpelijk’. Want we schrijven regelmatig veel te ingewikkeld. We hebben een Schrijfwijzer gemaakt met 20 tips. De standaardbrieven moesten herschreven worden in de stijl van de Schrijfwijzer: eenvoudig (B1-taalniveau) en kort (daar waar het kan). Karin heeft ons daarbij geholpen.

Ze heeft meer dan 200 standaardbrieven herschreven. De eerste die ik terugkreeg, was van een, in mijn ogen, al eenvoudige brief. Maar toen ik de verbeterde versie van Karin terug kreeg, wist ik dat ook ik te ambtelijk schreef. De vakambtenaren die hun herschreven brieven weer terugkregen waren er erg over te spreken: Hee, zo kan het ook!”

We hebben Karin gevraagd trainingen te geven. Om de ambtenaren te leren hoe ze nieuwe brieven moeten schrijven volgens de Schrijfwijzer. Het is moeilijk om ambtenaren ervan te overtuigen dat de brieven die ze schrijven vaak te ingewikkeld zijn. Het ‘omdenken’ naar taalniveau B1 is moeilijk.

Maar Karin liet zien hoe weinig de lezer van een ingewikkelde brief begrijpt, wat het voordeel is van eenvoudig ‘helder’ schrijven en hoe je met een paar tips zelf een heldere B1-brief kan schrijven.

Mijn collega’s vonden de training erg verhelderend: een “eye-opener”.
Het blijft echter hardnekkig: het schrijven van te ingewikkelde brieven. Daarom gaan we met een steekproef achterhalen welk team (of welke ambtenaar) nog meer hulp nodig heeft. Voor de steekproef heeft Karin een scoretabel ontwikkeld waarmee ze brieven kan beoordelen.

Samenwerken met Karin is prettig. Ze zet onze wensen gelijk om in praktische hulpmiddelen. Karin werkt niet met standaarden. Ze ontwikkelt producten, trainingen en praktische hulpmiddelen op maat. En dat geeft vertrouwen.

 


 

Castecom & geelKarin Bronwasser, Websitebouwer en WordPressoloog

(2-3-2016)

Een aantal jaar geleden heb ik Karin leren kennen als lid van het team EdeFairtrade. Zij verzorgde o.a. de redactie van de website van EdeFairtrade en ik deed het technische deel van de website. De samenwerking verliep altijd soepel en plezierig. Karin was leergierig en wist wat ze wilde helder onder woorden te brengen.

Niets geen wollig taalgebruik
Tegenwoordig werken we samen in het organisatieteam van de Open Ondernemers Koffie Bennekom e.o. waar Karin de perspublicaties verzorgt. Niets geen wollig taalgebruik. Heldere teksten die prettig leesbaar zijn. Ook hier weer een hele prettige samenwerking.

Karin denkt mee en komt met oplossingen.
Ze is open en duidelijk. Ik houd wel van heldere teksten en zal haar zeker benaderen als ik aan een project werk waar een tekstschrijver nodig is. Ik merk dat ze zich prima in de doelgroep kan verplaatsen. Iets wat voor goede teksten op een website belangrijk is. Mensen moeten zich aangesproken en thuis voelen op een website. En tekst is daarbij net zo belangrijk als een goede vormgeving

.


 

Castecom & geelLydia Hubrechtse – Gemeente Ede

(6-6-2014)

Karin heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan Ede Beter, het programma om onze dienstverlening te verbeteren. Zij heeft zich met veel enthousiasme gestort op het leesbaarder maken van onze brieven.

 


 

Castecom & geelHerma Wagensveld – gemeente Ede

(29-2-2016)

In 2014 herschreef Karin voor ons honderden brieven van het domein werk en inkomen naar meer begrijpelijke taal. Een klus die zij vlot en naar tevredenheid klaarde.